Neighbourly

/blog/welke-kans-laten-de-waterschappen-liggen-om-ons-nederlandsers-te-verbinden-aan-het-waterthema

Welke kans laten de waterschappen liggen om ‘ons’ Nederlanders te verbinden aan het waterthema?

12 januari 2016
‘Nederland leeft met water.’ Maar de Nederlanders? Die lijken zich daar niet altijd even bewust van. Hoewel verschillende overheden al jaren hun best doen om gemeenschappen in risicogebieden te betrekken bij projecten en campagnes is het resultaat minimaal. Kort geleden nog, presenteerde het ministerie van Verkeer en Waterstaat een app waarmee je kunt controleren hoe hoog het water bij jou in de straat staat als de dijken doorbreken. Afgelopen zondag nog, fileerde Arjan Lubach dit initiatief. Wij begrijpen de scepsis.

Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht concludeerden een paar jaar geleden al dat dit soort communicatie niet helpt bij het betrekken van burgers bij watermanagement. Naar aanleiding van hun publicatie startte Boukje Kothuis een project in de Watergraafsmeer, een van de belangrijkste risicogebieden, gelegen in Amsterdam. Daar waar bijvoorbeeld de serverruimtes van een van de grootste kennisinstituten van Nederland, het Amsterdam Science Park, nog steeds in de kelder staan vond ze het hoog tijd om de gemeenschap te betrekken bij het water.

Particuliere initiatieven zijn er natuurlijk veel meer. Zo zette kunstenaar Daan Roosegaarde het Museumplein in Amsterdam ‘onder water’ met een spectaculaire lichtshow. In De Cocksdorp op Texel vochten ze slechts een generatie geleden tegen de vloed die het eiland teisterde. De altijd onzekere relatie met water bood de ‘Durpers’ inspiratie voor een soort informatieve water-speeltuin.

Daan Roosegaarde Museumlichtv1

Het is een gemiste kans dat het de overheid niet lukt gemeenschappen te betrekken bij het water, en zich in plaats daarvan beperkt tot projecten als de OverstroomIk-app. Het wordt tijd dat het ministerie de waterschappen uitdaagt. Zolang we ons nog steeds elke vier jaar afvragen waarom we moeten stemmen voor de waterschappen lijkt hier een kans te liggen. Waterschappen kunnen vervolgens met hun gemeenschappen samenwerken aan initiatieven zoals op het Museumplein of Texel. Vanuit Neighbourly staan wij klaar om het community management op ons te nemen. Zodanig dat niet alleen de regionale waterschappen profiteren, maar het ook bijdraagt aan de doelstelling van de Rijksoverheid.

We hebben allemaal kunnen zien dat ook in Engeland de relatie met water op scherp staat. Het bedrijf Essex Water kiest in sterke mate voor Neighbourly bij het invullen van de relatie met lokale gemeenschappen. Welk waterschap in Nederland is de eerste die de stap zet?