Neighbourly

/blog/supermarkten-versterken-relatie-met-de-buurt-door-voedsel-surplus-te-doneren

Supermarkten versterken relatie met de buurt door voedsel surplus te doneren

7 april 2017

De strijd tegen voedselverspilling krijgt steeds meer aandacht in Nederland. Bij Neighbourly zien we dit als een kans voor supermarkten. Een pilot in Rotterdam laat de potentie van voedsel doneren aan goede doelen in de buurt zien voor supermarkten. 


Dinsdag 4 april onthulde wethouder Maarten Struijvenberg van de gemeente Rotterdam dat lokale supermarkten in 3 maanden voor meer dan 6000 maaltijden voedsel gedoneerd hebben voor mensen met een smalle beurs in het project ‘Samen voor Charlois’.


In dit project doneren 5 lokale supermarkten via Neigbourly.nl voedsel, dat over de datum dreigt te gaan, aan lokale projecten. Hiermee worden meerdere doelen gerealiseerd: minder voedsel verspillen, minder afval, mensen met een krappe beurs een gezonde maaltijden aanbieden en de band tussen supermarkt en buurt versterken.


Tijdens de bijeenkomst op 4 april deelde twee lokale supermarkondernemers hun ervaringen. Jumbo ondernemer Jacqueline Groenewegen: “Ik had een gezonde dosis scepsis te overwinnen om mee te doen, je bent immers afhankelijk van de kwaliteit van de vrijwilligers”. Inmiddels is ze tevreden met de samenwerking en doneert 6 dagen in de week haar voedseloverschot. Plus ondernemer Arnold Both ziet het Neighbourly project als een voorbeeld van hoe ondernemers en burgers anders moeten denken en samenwerken.


Berend Maten van Neighbourly: “De pilot in Charlois laat zien dat we supermarktketens in Nederland kansen bieden om op een makkelijke, transparante en strak georganiseerde wijze voedsel te doneren. We maken een puur lokale verbinding op landelijke schaal mogelijk”.


Neighbourly is gestart in de UK en heeft daar samen met onder meer Lidl en Marks & Spencer voor 1,3 miljoen maaltijden voedsel gedoneerd aan liefdadigheidspartijen.


Jumbo ondernemer Jacqueline Groenewegen tijdens bijeenkomst op 4 april

Jacqueline Groenewegen