Neighbourly

/blog/neighbourly-zoekt-support-op-www.crowdfunding010.nl-voor-'samen-voor-charlois'

Neighbourly zoekt support op www.CrowdFunding010.nl voor 'Samen voor Charlois'

7 november 2016

Neighbourly zoekt support op crowdfunding010.nl

 

In het deelgebied Charlois (Rotterdam) wordt een project tegen voedselverspilling gestart. Doel: minder voedsel verspillen en meer mensen met een krappe beurs levensmiddelen en een gezonde maaltijd aanbieden. Neighbourly zal op basis van ervaringen in Groot Brittannië onder meer supermarkten vragen voedsel te doneren aan liefdadigheidsinstellingen.


Voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum zit wordt nu vaak weggegooid door onder meer supermarkten en grossiers. In Frankrijk is er een wet die bepaald dat dit voedsel gedoneerd moet worden aan liefdadigheidsinstellingen. In Nederland is dat niet verplicht. Slechts 2% van het voedsel dat nu wordt weggegooid, bereikt de voedselbanken.


Daarom gaat Neighbourly in en met steun van het deelgebied Charlois en de gemeente Rotterdam, een project opstarten om meer voedsel dat anders wordt gegooid aan liefdadigheidsinstellingen te laten doneren. Deze instellingen kunnen hiermee maaltijden bereiden voor mensen die het niet breed hebben. De levensmiddelen kunnen via vaste punten in de wijk uitgedeeld worden. Neighbourly maakt de match tussen donoren en liefdadigheidsinstellingen en faciliteert het proces en communicatie.

Om het donatieproces en de communicatie goed te laten verlopen wordt gebruik gemaakt van het sociaal platform van Neighbourly. In Groot Brittannië, is het proces en platform ontwikkeld in nauwe samenwerking met Marks & Spencers. Naast de 500 winkels voor M&S wordt het nu ook door steeds meer andere bedrijven ingezet. Het project in Rotterdam is de eerste in Nederland.


Na de nodige voorbereiding zal begin 2017 een pilot van 3 maanden worden opgezet waarbij het donatieproces onder begeleiding zal plaats vinden. Na de pilot zal het doneren verder door de deelnemers worden voortgezet.crowdfunding010

Image


Crowdfunding

Op basis van de ervaring in het buitenland moet het mogelijk zijn om voedsel voor 2.500 maaltijden te doneren in de drie maanden durende pilot. Neighbourly neemt deel aan de pilot crowdfunding van de gemeente Rotterdam. Met de opbrengst hopen we de pilot op te kunnen starten en daarnaast een extra inspanning mogelijk te maken om meer voedsel op te halen voor 1000 extra maaltijden. Hiermee zal de impact van het pilot nog groter zijn.